Hergé en het ei van Columbus

Iedereen kent wel het verhaal over het ei van Columbus. Wie niet zeker is, leest best nog eens “de windmakers” van Suske en Wiske. Lambik doet het truukje nog eens over.

Maar Columbus had wel meer truukjes in zijn mouw. Zo heeft hij een maaneclips gebruikt om de indianen onder druk te zetten. En Hergé heeft eenzelfde truuk gebruikt om Kuifje te redden van de brandstapel. Kuifje vindt de datum en tijd niet in een almanak maar in een stuk krant dat om de doos geweerpatronen was gewikkeld. Daarna vraagt hij als gunst om op die datum en tijd te mogen sterven.

In 1503 is Columbus met 2 schepen gestrand in Jamaïca. Hij en zijn bemanning worden van eten voorzien door de plaatselijke bevolking. Maar na 6 maanden stopt de bevoorrading. Columbus heeft een almanak van Abraham Zacuto aan boord waarin de datum en tijd van een komende maaneclips werd voorspeld. Met die datum en tijd in gedachten maakt hij een afspraak met de plaatselijke leider en vertelt hem dat zijn God kwaad is op de Jamaicanen omdat ze hem en zijn bemanning niet meer van eten voorzien. En zijn God zal de maan voorzien van een teken van zijn toorn.

De datum en tijd van de voorziene maaneclips naderen en de maan verschijnt inderdaad bloedrood aan de hemel. De plaatselijke bevolking is met paniek geslagen en komt overladen met voedsel naar de schepen gelopen, smekend om hun God te vragen te stoppen met die bloedrode maan.

Columbus trekt zich in zijn hut aan boord terug, zogenaamd om te bidden, maar in feite heeft hij een zandloper bij om de duur van de maaneclips te meten. Even voor het einde komt Columbus terug en vertelt de Jamaïcanen dat zijn God hen vergeven heeft. En inderdaad na een aantal minuten heeft de maan haar gewone kleur weer.

Voor de zonnetempel en de zoon van de zonnegod maakt Hergé natuurlijk gebruik van een zonsverduistering. Maar het principe blijft hetzelfde.

bron : https://en.wikipedia.org/wiki/March_1504_lunar_eclipse

Plaats een reactie