Z van Zwendel

Het album “Z van Zwendel” is één van mijn favoriete stripverhalen uit de reeks “Robbedoes”. Het album is getekend door Franquin, in samenwerking met Jidéhem en Greg.

Zwendel is een nevenpersonage van de reeks, maar in de albums “Z van Zwendel” en “de schaduw van Z” mag je gerust zeggen dat Zwendel het hoofdpersonage is. Zonder Zwendel geen actie voor Robbedoes, Kwabbernoot en de graaf van Rommelgem.

In het Frans heet dit personnage Zorglub. Nu moet je weten dat de Zwendel een codetaal heeft ontworpen voor zijn Zwendelmannen, zijn volgelingen die hij via de Zwendelgolf onder voortdurende hypnose heeft. Die Zwendeltaal is niet meer dan alle woorden van een zin omgekeerd maar ieder woord wel op dezelfde plaats. De uitdrukking “Leve Zwendel” wordt dan “Evel Lednewz”.

Als we dit toepassen op de naam Zorglub krijgen we “Groz bul” of “Grosse Bulle” of iets in die aard. Met andere woorden een opgeblazen personnage zonder enige inhoud. Een grote zeepbel. Alleen moet ik toch eens googelen of ik op Franse webpagina’s iets vind dat me gelijk geeft.

In de ganse reeks “Robbedoes” is Zwendel natuurlijk maar een nevepersonnage. Maar dan wel één dat terugkeert in de reeks, ook nadat Franquin er de brui aan had gegeven. Wie de reeks “Robbedoes” nog niet kent, moet zeker beginnen met “Z van Zwendel”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s